Hoe ziet een afspraak eruit?

  • De eerste keer maken we kennis en bespreken we de zaken die je hebt ingevuld op je aanmeldingsformulier. Anders dan bij regressietherapie, werk je met Emotieve Therapie niet aan één specifiek probleem, maar aan de patronen die je je leven lang al hebt opgebouwd. Daarom is de eerste sessie een lange, probleemgerichte intake.

 

  • Ik werk met een informed consent; een schriftelijke behandelingsovereenkomst. Dat is niet wettelijk verplicht, maar dat komt er wel aan in de toekomst. Een informed consent is toestemming van de cliënt voor de therapie. Op het formulier staan alle afspraken (inclusief inspanningsverplichting van de therapeut) en je ondertekent het, om aan te
   geven dat je alle informatie begrijpt. Je bent het misschien al eens eerder tegengekomen; bijvoorbeeld bij een behandeling in het ziekenhuis.

 

  • Emotieve Therapie is procestherapie. Het volledige proces bestaat uit negen sessies, opgebouwd in een vast patroon. Na de lange, probleemgerichte intake komen de drie basisemoties aan bod: angst, verdriet en boosheid zorgen alle drie voor ladingen die vast komen zitten in ons lichaam. Bijna altijd gekoppeld aan een overtuiging, die we ook meenemen bij het verwerken van de ladingen.

 

  • Dat verwerken van de ladingen gebeurt door middel van het gevoelscentrum, een plek die ook wel het brein in je darmen wordt genoemd. We hebben veel spreekwoorden en gezegdes die iets te maken hebben met ons lichaam. Het gevoelscentrum zit bij de plaats waar je vlinders in je buik voelt, als je verliefd bent.

 

  • Als de basisladingen zijn verwerkt, gaan we verder met het aanpakken van de patronen. De relatie met je ouders, de verbinding met jezelf en het functioneren in het moment zijn de volgende drie sessies. Dan zijn de bovenliggende zaken aangepakt en kunnen we naar de basis van het geheel; de kernovertuiging. Dat is sessie acht. Dan nog een afsluitende sessie, om te bekijken of we nog iets gemist hebben. Daarna heb je een totaal ander leven gekregen en kun je er weer een tijdje tegen! Natuurlijk kan er altijd weer iets gebeuren, dat heet ‘leven’. Je kunt na een tijdje eventueel nog een sessie opnieuw doen, indien gewenst.

 

  • Elke sessie duurt 2 uur. Een extra optie is werken met een klankschaal. Dat hoeft niet, maar de meeste van mijn cliënten vinden de trilling heel fijn om de ladingen mee te verplaatsen naar het gevoelscentrum.

 

  • Emotieve Therapie kan, net als regressietherapie, prima plaatsvinden via het internet. Woon je ver weg, of blijf je om andere redenen liever thuis? Dan zijn Skype of Zoom prima programma’s om mee te werken.