Hoe ziet een afspraak eruit?

  • De eerste keer maken we kennis en bespreken we de zaken die je hebt ingevuld op je aanmeldingsformulier. Anders dan bij bijvoorbeeld een psycholoog, is er geen uitgebreide anamnese. Bij regressietherapie gaan we ervan uit dat het probleem ook meteen de oplossing in zich draagt. Het helder krijgen van het probleem is daarom een belangrijke, eerste stap.

 

  • Wil je een wat kortere intake en nog een korte regressiesessie doen? Of ga je voor een uitgebreide intake -wat ook al heel inzichtelijk kan zijn- en schuif je de sessie door naar de volgende keer? Dat laten we afhangen van het moment.

 

  • Ik werk met een informed consent; een schriftelijke behandelingsovereenkomst. Dat is niet wettelijk verplicht, maar dat komt er wel aan in de toekomst. Een informed consent is toestemming van de cliënt voor de therapie. Op het formulier staan alle afspraken (inclusief inspanningsverplichting van de therapeut) en je ondertekent het, om aan te geven dat je alle informatie begrijpt. Je bent het misschien al eens eerder tegengekomen; bijvoorbeeld bij een behandeling in het ziekenhuis.

 

  • De volgende keer bespreken we kort hoe het nu met je gaat en formuleer je exact waar je aan wilt werken. Krijg je het niet zo gemakkelijk onder woorden gebracht? Dat geeft niets. Samen filteren we waar je precies naar op zoek bent.

 

  • Daarna komt het regressiegedeelte, de daadwerkelijke herbeleving. Je gaat in lichte trance. Dat is géén hypnose! Je blijft je te allen tijde bewust van wat je zegt en doet. Later kun je je ook alles nog herinneren. Vergelijk het met het lezen van een boek: als je lekker in het verhaal zit, heb je niet altijd in de gaten wat er om je heen gebeurt. Tijdens een regressiesessie werken we met een elliptisch bewustzijn. Dat wil zeggen dat je tijdens een sessie tegelijk in het ‘daar en toen’  bent en in het ‘hier en nu’. Je bent je er dus ook heel goed van bewust dat je met een sessie bezig bent en dat je op elk moment dat jij wilt de sessie kunt stoppen. In de praktijk is dat meestal niet nodig omdat er toch niet meer naar boven komt dan je aankunt. Een toiletbezoekje behoort dus ook tot de mogelijkheden.

 

  • Tot slot houden we kort een nagesprek, waarin we de sessie even doorspreken. Het zal jou als cliënt helpen, als je onder woorden brengt wat je hebt ontdekt. Hou er rekening mee, dat een sessie zoveel indruk op je kan maken, dat het fijn kan zijn om de rest van de dag niet zoveel afspraken meer te hebben.

 

Hoe lang duurt de therapie?

  • Een sessie met een volwassene duurt ongeveer 2 uur tot 2 uur en 30 minuten, een sessie met kinderen is vaak iets korter.

 

  • Regressietherapie is een therapievorm, waarbij meestal niet meer dan 6 sessies nodig zijn om een onderwerp aan te pakken. Sommige zaken kunnen zelfs al in één keer klaar zijn! Aan de andere kant is het goed mogelijk om in een uitgebreider traject gaan, zeker als het om gecompliceerde problematiek gaat. Dat bepaal jij als cliënt zelf, in overleg met mij.